Proti prístrešiam pre neplatičov v prešovskej Starej tehelni vznikla petícia

22.07.2005 Prešov

Prešov 22. júla (TASR) - Proti zámeru samosprávy mesta Prešov postaviť v miestnej lokalite zv. Stará tehelňa 54 prístreší pre neplatičov vznikla petícia obča...
Prešov 22. júla (TASR) - Proti zámeru samosprávy mesta Prešov postaviť v miestnej lokalite zv. Stará tehelňa 54 prístreší pre neplatičov vznikla petícia občanov. Zástupcovia petičného výboru požadujú zmenu tohto rozhodnutia. V stredu 20. júla sa stretli s primátorom Milanom Benčom potom, čo predseda výboru Oleg Tkáč vystúpil na 21. zasadnutí mestského zastupiteľstva v pondelok 18. júla.

Poslanci sa uzniesli na tom, aby primátor zriadil v auguste komisiu za účasti zástupcov jednotlivých mestských častí na prehodnotenie lokalít výstavby prístreší pre neprispôsobivých občanov. Vo vzťahu k lokalite Stará tehelňa požadujú zrealizovať projektované opatrenia na ochranu majetku a zvýšenia bezpečnosti dotknutých, pričom finančné prostriedky sa majú vyčleniť pri najbližšom schvaľovaní rozpočtových opatrení.
Tkáč kritizoval, že mesto trestá viac tých, čo platia dane ako neplatičov a neprispôsobivých občanov. Podľa názoru organizátorov petície výstavbou prístreší sa problémy v lokalite Stará tehelňa ešte viac prehå bia. Navyše zámer samosprávy nemá podľa Tkáča logiku, ak chce takýmto ľuďom dať strechu nad hlavou 445 metrov od historického jadra Prešova. Dožadujú sa aj výstavby toho, čo bolo navrhnuté v pôvodnom architektonickom riešení - výstavby oporného múru vysokého päť metrov a výsadby 20 metrov dlhého ochranného pásma z pichľavých stromov. To by mala zabrániť obyvateľom Starej tehelne znepríjemňovať život obyvateľom susediacich bytových a individuálnych domov.
Mesto Prešov postavilo pred niekoľkými rokmi 176 nájomných bytov pre sociálne neprispôsobivých občanov, prevažne z rómskej komunity. Presťahovalo ich z bytov na uliciach Majakovského a Sabinovskej, ktoré sa stali aj ich pričinením neobývateľnými. Tento krok samosprávy už pri jeho realizácii kritizovali mnohí občania. V súčasnosti eviduje od nájomcov bytov v Starej tehelni niekoľko miliónov korún nedoplatkov. Niekoľkých z nich už deložovali.
Celkovo malo byť v Starej tehelni postavených 240 bytov, mestu sa však nepodarilo nájsť prostriedky na realizáciu výstavby v druhej fáze.
 

Vyberte región

mark